Vuosi 2020 jää historiaan koronavuotena. Koronasta tuli terveysuhka koko maailman ihmisille. Virus sai alkunsa Kiinasta ja oletettavasti lepakoista, joita siellä myytiin (kuten muitakin eläimiä) ravinnoksi. Helposti tarttuva virus leviää salakavalasti lähikontakteissa. Suomessa korona tuli yleiseen tietoisuuteen helmikuussa.

Suomessa julistettiin poikkeustila 16.3.2020 ja ohjeistukset arjen liikkumiseen ja toimintoihin. Joukkokokoontumiset kiellettiin, koulut ja toimistotyöntekijät ja muut IT-työläiset jäivät kotiin etätöihin. Päiväkoteihin saivat viedä lapsensa vain ne vanhemmat, jotka työskentelivät tärkeillä sektoreilla, kuten terveydenhuollossa. 

Joukkotilaisuuden kiellettiin, hautajaisiin sai osallistua 10, striimaus tuli yleiseksi, myös jumalanpalvelukset striimattiin. Kulttuuritapahtumat kiellettiin kokonaan ja ravintolat siirtyivät noutoruokiin. Kaupoista sai tilata ruokaostokset kotiin ja naapurit ilmoittivat, että voivat auttaa esim. kaupassakäynnissä.

Määriteltiin yli 70-vuotiaat riskiryhmäksi ja perussairaksia sairastavat. Heitä kehotettiin pysymään kotona ja välttämään kontakteja muihin. Hoitopaikoissa olevia vanhuksia eivät omaiset saaneet tavata kuin saattohoitovaiheessa. Keväällä ikäihmisiä kuoli eniten, aluksi veren hyytymiseen.

Korona tartunnan saaneet pyydettiin eristäytymään kotiin. Koronasairaan lähettyvillä olevat määrättiin karanteeniin, aluksi 14 päiväksi, myöhemmin 10 päiväksi. Hengitysvaikeuksissa olevat otettiin sairaalaan. Kun hengitys kävi vaikeaksi, siirtyi potilas teho-osastolle (sedaatiossa). Kevään kohu aiheutui hengityssuojainten riittävyydestä. Ensihoitajat pukivat keväällä suojavaatteet päälle vain, jos epäilivät kohtaavansa koronapotilaan.

Helsinki eristettiin muusta maasta, ja vain työssäkäynti rajan yli sallittiin. Sairastuneiden ja kuolleiden määrät ilmoitettiin päivittäin maakunta- ja maakohtaisestikin. Suomessa korostettiin hoitotason säilymistä ja koronatartunnan estämistoimia. Ruotsi valitsi laumasuoja-menetelmän, mikä tarkoitti tartunnan laajenemista ja kuolemantapausten määrän suuruutta, noin 10 kertaa enemmän kuin Suomessa. USA:ssa presidentti Trumpin sairastumisesta huolimatta ei toteutettu kovinkaan rajuja rajoitustoimia, että talous pyörisi.

Tartunnan välttämiseksi oletettiin, että normaalisti terveiden ihmisten etäisyyden pitäminen toisistaan kahdessa metrissä ja oleilu samassa huonetilassa alle 15 minuuttia suojasi tartunnalta.

Kesällä tartunnat vähenivät ja kokoontumiset sallittiin 50 henkeen. Tapaamisia järjestettiin ulos ja terassit avasit, jopa Senaatintori muuttui terassialueeksi.

Syyskuun alussa saatiin käyttöön kännyköissä koronavilkku, joka ilmoitti, jos joku lähellä oleva olis sairastunut. Syksyllä koulut alkoivat ja yliopisto siirtyi pian uudelleen etäopetukseen. Lokakuussa tartunnat lisääntyivät, ja jo lokakuussa lölytyi ryppäitä (Vaasan opiskelijat, taimitarha, Lahti) joilla todettiin korona.

Tietoa koronan tarttuvuudesta, testauksesta, hoidosta ja myös rokotteen kehittämisestä saatiin jatkuvasti lisää. Marraskuussa oli saatu lupaavia tuloksia rokotteen toimivuudesta, kun ilmoitettiin 95% suoja jollekin kehitettävälle rokotteelle (testattu 10000 ihmisellä).

Lapset eivät sairastuneet joitain harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Kouluja ei enää suljettu, mutta lokakuussa suositeltiin hengityssuojainten käyttöä joukkoliikenteessä, kaupoissa ja tilanteissa, joissa etäisyyden pito ei onnistu. Marrakuussa tartuntatiheys oli 100 000 asukasta kohti Suomessa yli 50.  

Me, jotka elämme vuotta 2020 olemme kaikki kokeneet koronavuoden, jonka poikkeusolot jäävät jokaisen mieleen..