Kuka on Mariisa?

Olen utelias tutkija- ja suunnittelijaluonne: luen paljon ja kaikenlaista, kirjoitan ymmärtääkseni ja erityisesti niistä aiheista, joita on vaikea ymmärtää. Pääasiassa ajattelenkin kirjoittamalla, ja suunnittelen yleensä, mitä voisi tehdä ja myös miten. Arjessa toimin kuin kuka tahansa, tavallinen, vastuullinen akuinen kansalainen. Jätän kirjoittaessani rooli-, ammatti-, ikä-, tai muut määreet huomioimatta. En myöskään laita kirjoittaessani habitusarvoille painoa. Pohdin ongelmia lähes aina ratkaisukeskeisesti, eli mitä tilanteessa voi tehdä, miten asiaan voi vaikuttaa jne. Tällainen ajattelutapa ei aina ole hyvä asia, jos en huomaakaan osoittaa ensin riittävästi empatiaa keskustelukumppanilleni tilanteelle.

Rajaan maailmani eli suojaan sisimpäni välttämällä television katselua, mainoksia, (toistuvia) uutisia ja väkivaltatarinoita, huonoa musiikkia, ja rumaa puhetta jne. Vältän siis kaikkea, mistä tulee paha tai syyllinen olo. En pidä mielipide- tai kokemusopettajista. Olen silti mielestäni realisti, vaikka suojautumisestani ja ajattelustani voi toisinkin päätellä.

En ole seurallinen, mutta sosiaalinen kyllä. Keskustelen joskus (lukiessani) tuntemattomien, jo kuolleiden asiantuntijoiden kanssa. Hyvät kirjat herättävä ihmetystä ja uusia kysymyksiä. Arjessa seurustelen yleensä itseäni fiksumpien kanssa ja nautin suuresti rakentavista keskustelusta. Asioita, joita en ymmärrä on suunnattomasti. Ja siksi kirjoitan.

Kirjoitan blogiartikkeleita arjen tapahtumista, sattumuksista, sattuvista sanoista, mieltä askarruttavista aiheista ja mistä vaan. Kirjoitan yleensä niistä asioista, joista ajattelen lähtökohtaisesti eritavalla kuin useimmat tuntemani ihmiset. Kirjoitan pohdinnan ytimen kysymykseksi, ja rajaan siten tekstiäni. Näin joudun pohtimaan asiaa toisin kuin ratkaisukeskeinen ajatteluni yleensä toimii - selkeän systemaattisesti kohti ratkaisua tai vastausta.

Ajatukseni ja tekstini nousee kokemuksestani, tiedostani ja ymmärryksestäni. Tällainen subjektiivisuus on hyvinkin vajavaista ja yksioikoistakin. Olen toiminut työelämässä erilaisissa tehtävissä ja työympäristöissä. Oppimista ja kokemusta on neljän ammattialan hyvinkin erilaisista töistä. Arkea olen elänyt monissa, tavallisissakin rooleissa ja perheessä. Roolit ja työelämä ovat toki vaikuttaneet näkemyksiini, mutta en silti kirjoita asiantuntijana. Joskus tosin (arkeanikin) häiritsee se, että teidän joistakin ilmiöistä aika lailla. Harrastan kirjoittamista, jota olen opiskellutkin ja harjoittanut monella tasolla. Blogi-kirjoituksissa opettelen silti toisenlaista kirjoittamista. Joku viisas on sanonut, että ihminen ei opi, ennen kuin on itse ajatellut. Minä ajattelen kirjoittamalla.

Kirjoitan (mielessäni) läheisilleni, ystävilleni, jotka ajattelevat hyvää, ovat usein tietämättään älykkäitä, oivaltavia, ja ovat säilyttäneet ilon ja ihmettelyn taidon :). Niin ja jaksavat pohtia asioita, joihin ei löydy, tai ei edes ole vastausta.